Funkcjonalne i piękne - domowe półki

wrzesień 2012

Domowe półki, jakie powinny być? Funkcjonalne – na książki, płyty CD, telewizor, czy sprzęt audiowizualny. Dekoracyjne – służące do ekspozycji eleganckich bibelotów lub ulubionych pamiątek.  Praktyczne, czyli takie, które pomogą uporządkować podręczne drobiazgi, odciążyć biurko z nadmiaru dokumentów, zaaranżować przestrzeń gospodarczą pod schodami, etc. Estetyczne – o ciekawej formie i rozwiązaniach, komponujące się  ze stylistyką wnętrza.

Półki są jednym z najpopularniejszych elementów wyposażenia mieszkania ponieważ zawsze znajdzie się na nie miejsce, choćby w najmniejszym wnętrzu. Wiszące, stojące, w formie regałów lub samodzielnych brył, można je kupować pojedynczo i dobierać do już istniejącej kolekcji. Współczesne półki wykonane z dobrych gatunkowo materiałów, oprócz swoich walorów funkcjonalnych są także efektowne i ładne. Na zdjęciach prezentujemy kilka oryginalnych przykładów półek o różnym zastosowaniu z najnowszych kolekcji mebli mieszkaniowych Corino i ArtModulo.

Cechą charakterystyczną nowoczesnych półek jest proste, minimalistyczne wzornictwo i szlachetne materiały: okleina naturalna i szkło. Często, w opcji dodatkowej na życzenie klienta półki dostępne są również w wersji podświetlanej. Kolekcja Corino oferuje szeroką gamę półek wiszących: otwartych i półotwartych z asymetrycznym ramieniem, typowych miejsc do przechowywania podręcznej biblioteczki a także półek telewizyjnych. Dostępne są również w formie regałów o oryginalnej schodkowej formie, z podświetleniem lub bez.

Inny przykład półek obrotowych znajdziemy w szafce typu barek. We wnętrzu szafki umieszczono specjalne wydzielone półki na wino i eleganckie zawieszki na kieliszki. Funkcja obrotowych półek pozwala na bardzo ciekawą zmianę dekoracji – podczas przyjęcia eksponujemy eleganckie szkło i trunki, natomiast po jego zakończeniu zmieniamy charakter wystawy na bardziej neutralny.

Z kolekcji ArtModulo wybraliśmy dla Państwa designerski regał w ciepłej barwie czereśni, w połączeniu z czarnym szkłem. Geometryczna forma bryły o prostokątnych podziałach półek, nastrojowe oświetlenie LED oraz możliwość dołączenia dodatkowych modułów takich jak panel TV, czy szafka pozwalają na skomponowanie praktycznej i modnej meblościanki dla nowoczesnego wnętrza.

Praktyczne i estetyczne mogą być również półeczki na płyty CD. Półki – stojaki ArtModulo uporządkują z powodzeniem niejedną dyskografię i będą miłym akcentem dekoracyjnym pokoju dziennego lub gabinetu.