Nowoczesne zastosowanie lustra weneckiego w meblach mieszkaniowych

Firma Mebin, uznany producent mebli skrzyniowych do salonów, jadalni i sypialni w najnowszej kolekcji mebli Elisse zastosowała nietypowe rozwiązania. Witryny – pojedyncza i podwójna, witrynka z barkiem i bufet zostały wzbogacone wbudowanym we fronty brył lustrem nazywanym popularnie weneckim. Dzięki specjalnej technologii napylania katodowego szyba pokryta cienką warstwą metalu tylko częściowo  przepuszcza światło, a częściowo je odbija, co dla osoby przebywającej w jasno oświetlonym pomieszczeniu oznacza, że patrząc na taką powierzchnię widzi własne odbicie, a nie zawartość mebla. Natomiast, gdy w salonie lub jadalni przyciemnimy źródło światła, dostrzeżemy dyskretny urok eleganckich przedmiotów zza przyciemnionych szyb. Ten zagadkowy i piękny efekt lustra weneckiego doskonale współgra z matową czernią frontów i jasną okleiną dębową blatów i korpusów. Stwarza odpowiedni klimat dla wnętrza o wyrafinowanej estetyce, a jednak urządzonego za pomocą niezwykle prostych środków, bowiem  kolekcja Elisse to nowoczesne meble modułowe, bez zbędnych ozdobników, o lekkiej konstrukcji i wyrazistym, aczkolwiek minimalistycznym rysunku brył.

Oprócz dwóch rodzajów witryn, witrynki z barkiem i bufetu w kolekcji znajdują się także: komoda z barkiem, szafki wiszące, szafki RTV, panel telewizyjny, półka wisząca, regał, stół rozsuwany, ława i krzesła oraz elementy dekoracyjne takie jak zegar i stacja pogody. Warto dodać, iż w szufladach i drzwiczkach zastosowano wygodny system otwierania push to open, a powierzchnie mebli zyskały jedwabistą gładkość dzięki pokryciu naturalnej okleiny przyjaznym dla użytkownika lakierem wodnym i starannym ich wypolerowaniu.

Producent: Mebin, kolekcja: Elisse, witryna podwójna, materiał: naturalna okleina dębowa, szkło weneckie, wymiary: 105/50/193 (dł./gł./wys.)

Producent: Mebin, kolekcja: Elisse, witryna pojedyncza, materiał: naturalna okleina dębowa, szkło weneckie, wymiary: 65/50/193 (dł./gł./wys.)

Producent: Mebin, kolekcja: Elisse, witrynka z barkiem, materiał: naturalna okleina dębowa, szkło weneckie, wymiary: 105/50/132 (dł./gł./wys.)

Producent: Mebin, kolekcja: Elisse, bufet, materiał: naturalna okleina dębowa, szkło weneckie, wymiary: 156/50/93 (dł./gł./wys.)