Verano – salonowe inspiracje

Atmosferę domu najlepiej można odczuć w pokoju dziennym. We współczesnych mieszkaniach jest to przecież miejsce, w którym koncentruje się nasze życie, zaś od święta przeobraża się w elegancki salon. Powinno być wszechstronne – na tyle wygodne, aby ułatwiać nam codzienne funkcjonowanie i na tyle eleganckie, aby od święta pełnić reprezentacyjną rolę. Dlatego należy go wyposażyć w meble spełniające wszystkie te funkcje.

Zwykle w opisie mebli stosuje się podział na nowoczesne i klasyczne. W stereotypowym myśleniu te pierwsze są proste i wybierane przez ludzi młodych, te drugie – ozdobne i  preferowane przez  zwolenników konserwatywnych rozwiązań. W praktyce podział nie jest aż taki jednoznaczny. Wiele osób  niezależnie od generacji szuka mebli, które idą z duchem czasu, ale nie są pozbawione cech szlachetności i elegancji.

Wymagania te spełnia kolekcja Verano firmy Mebin, znanego polskiego producenta świetnie rozumiejącego potrzeby klientów. Jej elementami wyposażymy pokój modnie, praktycznie i szykownie. Są to meble modułowe, z łatwością będzie można  znaleźć wśród nich wszystko co potrzebne do wypoczynku, do spożywania posiłków i przechowywania zastawy stołowej. Wystarczy kilka dobrze skomponowanych mebli, aby uzyskać ciekawy efekt. Dobrze prezentuje się układ złożony z pojemnej szafki stojącej, wąskiej witryny i umieszczonego centralnie pomiędzy nimi panelu telewizyjnego zawieszonego nad niskim stolikiem RTV. Jeśli do tego dołożymy przestronny bufet, wiszącą szafkę i lekki regał biblioteczny, uzyskamy w pełni urządzony salon o wyjątkowym klimacie.

Meble Verano wykonano z drewna dębowego z elementami okleiny naturalnej w ciepłym kolorze antycznego orzecha, z widocznym rysunkiem słojów i układem części drewnianych. Delikatne podświetlenie ledowym światłem szklanych półek wydobywa piękno brył i dodaje meblom elegancji. To właśnie dlatego Verano jest propozycją dla użytkowników lubiących proste, nowoczesne bryły, ale przykładających wagę do jakości przedmiotów w swoim otoczeniu. Te meble są nie tylko tłem, na którym eksponuje się ciekawe dodatki, ale same pełnią funkcję ozdobną. Prócz szlachetnego materiału to właśnie asymetryczna kompozycja odgrywa główną rolę w tym zestawie. Jest ona widoczna zarówno w ustawieniu mebli w przestrzeni, jak i w sposobie łączenia materiałów – drewna i czarnego szkła – w poszczególnych elementach. Nawet regał biblioteczny dzięki ciekawemu układowi półek uzyskał fantazyjną formę.

W kolekcji, oprócz stołu znajduje się również ława, idealna na kameralne spotkania przy kawie. Ławęotaczają wygodne pufy. Takie niskie meble dobrze sprawdzają się też, jeśli w domu są dzieci, dla których może być to najlepsze miejsce do spożywania posiłków.

Warto pomyśleć o tym zestawie w przypadku urządzania nowych mieszkań lub  odnawiania wystroju starych wnętrz. To meble, które nie znudzą się przez lata, bo ich układ można przecież dowolnie przekształcać i urozmaicać. Są zarazem świetną alternatywą dla długo królujących w naszych mieszkaniach meblościanek i wyglądają znacznie lżej i znacznie bardziej nowocześnie niż one.

Kolekcja Verano to połączenie prostych kształtów brył z doskonałym wykończeniem, nowoczesnego wzornictwa  z najlepszymi tradycjami meblarstwa, funkcjonalności i lekkości  z wyszukanym smakiem.